מבוא
הכנה לטיפול
הסוגים השונים של טיפולים אימונותרפיים
תופעות הלוואי של אימונותרפיה
שאלות ותשובות
מערך המידע, הסיוע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן
אימונותרפיה היא שיטת טיפול נגד מחלת הסרטן, אשר מסייעת למערכת החיסון של הגוף לזהות ולתקוף תאים סרטניים. טיפול אימונותרפי הוא חלק מקבוצת טיפולים הנקראים 'טיפול מכוונן לסרטן' (Targeted Therapy, או 'טיפול ממוקד מטרה' או 'ביולוגי') אשר עושה שימוש במערכת החיסון של המטופל/ת לצורך תקיפת תאי הגידול בצורה יעילה וטובה יותר. בניגוד לתרופות כימיות (כימותרפיה), הפועלות על כל תאי הגוף אשר מתחלקים בקצב מהיר, בין שהם ממאירים ובין שלא, תרופות אימונותרפיות פועלות על מולקולות ספציפיות בתא שקשורות למחלת הסרטן, דוגמת PD1 ו-CTLA4.
מערכת החיסון מגינה על הגוף מפני זיהומים ומחלות, וכוללת את הטחול, בלוטות הלימפה וכדוריות הדם הלבנות. ברוב המקרים, מערכת החיסון יכולה לאתר ולהשמיד תאים שאינם תקינים, ולעצור את ההתפתחות של הגידול הסרטני. אולם גידול סרטני יכול להתפתח במקרים הבאים:
אימונותרפיה עדיין אינה נמצאת בשימוש נרחב כמו טיפולים אחרים הניתנים נגד מחלת הסרטן, דוגמת ניתוח, טיפול כימי (כימותרפיה) וטיפול בקרינה (רדיותרפיה). עם זאת, בשנים האחרונות טיפולים אימונותרפיים רבים כבר אושרו וניתנים לחולי סרטן במסגרת סל הבריאות. טיפולים רבים אחרים עדיין נמצאים במחקרים קליניים.
לאגודה למלחמה בסרטן חוברת מפורטת על מחקרים קליניים שניתן לקבל ללא תשלום ב'טלמידע'® של האגודה בטל': 1-800-599-995, ומאגר מחקרים קליניים עדכני באתר האינטרנט של האגודה. ניתן לקבל מידע נוסף במרכז המידע של האגודה בטל': 03-5721608
תרופות אימונותרפיות ניתנות בשני אופנים אפשריים:
משך ותדירות הטיפול שיינתן לך תלוי בסוג הסרטן ובדרגתו, סוג הטיפול והתגובה שלך לטיפול.חלק מהטיפולים ניתנים במחזור טיפולי הכולל מתן טיפול ולאחריו תקופת מנוחה, על מנת לאפשר לגוף להתאושש ולהגיב לטיפול. לעיתים הופעה של תופעות לוואי מחייבת דחייה או הפסקה של הטיפול.
לקבלת החוברת 'מילון מונחים באונקולוגיה' ללא תשלום, ניתן לפנות בשיחת חינם ל׳טלמידע׳® של האגודה למלחמה בסרטן בטל. 1-800-599-995.
לטיפול זה לא נדרשת הכנה מיוחדת, אך ברוב המקרים יש להקפיד שלא ליטול סטרואידים, דוגמת פרדניזון - Prednisone (פרדניזון® - ®Prednisone)*, דקסמטזון - Dexamthasone (דקסמטזון® - ®Dexamathasone)* וכיו"ב, בימים טרם הטיפול או במהלך הטיפול. לפני כל מחזור טיפולי תתבקש לבצע בדיקות דם הכוללות ספירת דם, כימיה ותפקודי בלוטת התריס.
*או תרופות המכילות חומרים פעילים זהים, בעלות שמות מסחריים אחרים
נוגדנים חד-שבטיים פועלים בדומה לנוגדנים הטבעיים בגוף שעוזרים להילחם בזיהומים. הם מזהים חלבונים מסוימים על פני השטח של התאים הסרטניים, נצמדים אליהם ופועלים באחת משתי הדרכים הבאות:
הסוג הנפוץ ביותר של נוגדנים חד-שבטיים בהם נעשה שימוש כיום הוא מעכבי נקודות בקרת חיסון (immune checkpoint inhibitors). תאי סרטן מנצלים את מנגנוני הבקרה הטבעיים של מערכת החיסון בכדי לדכא את פעילותה כנגדם. מעכבי נקודות הבקרה תוקפים את החלבונים הללו ובכך מאפשרים שפעול מחודש של מערכת החיסון נגד תאי הסרטן. בחלק מגידולי הסרטן, טיפול זה יכול לגרום לנסיגה משמעותית של הגידול.
מטרתו של טיפול זה לייעל את היכולת של תאי T להילחם בסרטן. תאי T הם סוג של תאי דם לבנים המהווים חלק ממערכת החיסון הנרכשת. בטיפול זה נלקחת דגימה של תאי T מהגידול עצמו. הנחת היסוד היא שתאים אלו הם בעלי יכולת בסיסית לזהות ולהשמיד את התאים הסרטניים, אך הם אינם פעילים די הצורך. לאחר מכן מגדלים כמות גדולה של תאי T משופעלים במעבדה בתהליך שנמשך מספר שבועות. בהמשך, המטופל מקבל טיפול להקטנת מספר תאי החיסון בגוף, ואז מוחזרים תאי ה-T המשופעלים למטופל באמצעות עירוי לווריד.
טיפול אימונותרפי אשר ניתן במקרים של סרטן מוקדם של שלפוחית השתן (שאינו חודר לשריר). הטיפול כולל חיסון מוחלש של חיידק השחפת, אשר נמצא יעיל גם למקרה זה. החדרת BCG ישירות לשלפוחית השתן גורמת לתגובה חיסונית נגד הסרטן.
טיפוליחCAR-Tח(Chimeric Antigen Receptor T-cell therapy) הם סוג חדשני של אימונותרפיה הרותמת את תאי מערכת החיסון של הגוף לתקוף ולהשמיד את התאים הסרטניים.
תאי דם לבנים (לימפוציטים) מסוגT מהווים חלק ממערכת החיסון, ותפקידם לזהות זיהומים התוקפים את הגוף ולהילחם בהם. באופן תיאורטי תאי T אמורים גם לזהות ולתקוף תאים סרטניים, אלא שהתאים הסרטניים יודעים לדכא את פעילות תאי ה-T ולחמוק מהם.
טכנולוגיית CAR-T נועדה להתגבר על מכשול זה במערכת החיסון ולהנדס מחדש תאי T שמסוגלים לזהות את התאים הסרטניים ולפעול נגדם.
הטיפול בתאי T מתבצע בכמה שלבים:
שתי התרופות המשמשות לטיפולי תאי T הן:
ברקסוקבטאג'ן אוטולאוצל – Brexucabtagene autoleucel (טקרטוס® - ®Tecartus)* -
תרופה זו רשומה בסל הבריאות לטיפול בלוקמיה לימפובלסטית מסוג B בשלה חוזרת או רפרקטורית, בחולים בגירים.
טיסג'נלקלאוצל – Tisagenlecleucel (קימרייה® - ®Kymriah)* - התרופה רשומה בסל הבריאות לטיפול בילדים ובמבוגרים צעירים - בין הגילים 3 עד 25 - החולים בלוקמיה חוזרת או עמידה (רפרקטורית) מסוג B בשלה.CD19+ מחלה חוזרת מוגדרת לצורך זה כמחלה של חולה שקיבל שני קווי טיפול קודמים או שעבר השתלה של תאי גזע.
תופעות לוואי של טיפולי CAR-T כוללות תופעה ייחודית הנקראת 'תסמונת שחרור ציטוקינים' (Cytokine release syndrome) המתרחשת בשל תגובה דלקתית מוגברת כתוצאה ממפגש תאי CAR עם תאי הסרטן. תופעה זו מתבטאת בחום, שינויים בלחץ הדם ובחמצון. התגובה בדרך כלל חולפת במהלך הטיפול, אך עלולה להיות מסוכנת ולכן יש צורך במעקב צמוד בימים לאחר הטיפול.
תופעות לוואי נוספות אפשריות הן אירועים נוירולוגיים כמו כאבי ראש, ישנוניות או אי-שקט, בלבול או קושי בדיבור, הניתנים לטיפול בסטרואידים, מחסור בתאי דם לבנים שעלול להוביל לאנמיה, זיהומים חוזרים וחום גבוה.
*או תרופות המכילות חומר פעיל דומה בעלות שמות מסחריים אחרים.
כיום ישנם מחקרים שבודקים כיצד חיסונים שונים יכולים לפעול לטובת טיפול במחלת הסרטן. חיסונים אלו כוללים חלבונים וחלקי חלבונים המשפעלים את תאי מערכת החיסון בתוך הגוף, כך שבהמשך תאי חיסון אלו יוכלו לתקוף את תאי הסרטן באופן יעיל יותר. נכון לרגע זה, השימוש בחיסונים עדיין לא הוכח והוא מוגדר כטיפול ניסיוני בלבד.
ציטוקינים הם חלבונים המופרשים בגוף בתגובה למצבים שונים, ולהם תפקיד חשוב בתגובה החיסונית התקינה של הגוף וכן ביכולת של הגוף להגיב במקרה של מחלת הסרטן. כיום מיוצרים תכשירים מלאכותיים של ציטוקינים אלו בתנאי מעבדה, והם מיועדים לטיפול בסרטן: אינטרפרון (interferon) ואינטרלוקין-2 (2-interleukin). חשוב לציין, כי טיפולים אלו כמעט ואינם בשימוש כיום בשל יעילות נמוכה ורעילות גבוהה.
מתן תרופה אימונותרפית יכול לגרום לתופעות לוואי. שיעור תופעות הלוואי והיקפן שונה מאדם לאדם ותלוי במצב הרפואי הכללי של החולה ובסוג הטיפול האימונותרפי שניתן לו.
תופעות הלוואי יכולות לכלול תסמינים דמויי שפעת: חום נמוך, צמרמורות, חולשה ועייפות. התרופות יכולות גם לגרום לגרד ולפריחה ולכאבי מפרקים ושרירים. בנוסף, טיפול אימונותרפי יכול להוביל לתסמינים הנובעים מ'הפעלה עודפת' של מערכת החיסון והתפתחות דלקות באיברי הגוף השונים כתוצאה מכך. תופעות אלו עלולות לכלול: פריחה, גרד, שיעול, קוצר נשימה, שלשולים, הפרעה בתפקודי הכליה, יותרת הכליה ובלוטת התריס, כאבי שרירים או מפרקים, תשישות ושינויים בלחץ הדם. ישנן גם תופעות לוואי נדירות יותר, וכן תופעות שעלולות להופיע אף חודשים לאחר הטיפול, כגון ירידה בספירות הדם ובלבול. לכן בכל הופעה של תסמינים או ממצאים לא ברורים לאחר קבלת טיפול אימונותרפי, יש לפנות לרופא או לחדר מיון, ולציין בפני הצוות המטפל כי המטופל קיבל טיפול אימונותרפי.
לאגודה למלחמה בסרטן דפי מידע מפורטים על הסוגים השונים של התרופות האימונותרפיות, באתר האגודה באינטרנט. ניתן לקבל את דפי המידע ללא עלות גם באמצעות שיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן, טל. 1-800-599-995
לאגודה למלחמה בסרטן חוברות שונות על התמודדות עם תופעות לוואי כגון תשישות ועייפות, קשיי אכילה וכאבים. ניתן לקבל את החוברות ללא תשלום, בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן בטל': 1-800-599-995 או לעיין בהן באתר האינטרנט של האגודה.
במהלך הטיפול תהיה במעקב צמוד של האונקולוג המטפל בך. תתבקש לבצע בדיקות דם שונות, ובדיקות דימות. בעזרת הבדיקות ניתן לעקוב אחר הגידול ושינויים במערכת הדם.
אחת מתופעות הלוואי האפשריות בטיפול אימונותרפי היא פריחה וגרד, ולכן חשוב להקפיד על היגיינה של העור. ניתן להיעזר בקרם גוף או בתכשיר לחות. בהופעה של גרד קל (ללא פריחה), ניתן להשתמש במשחות המכילות אנטי-היסטמין (דוגמת פניסטיל). בכל הופעה של פריחה יש לדווח לצוות המטפל.
אין הנחיות מיוחדות לגבי חשיפה לשמש, מלבד ההנחיות הכלליות - הימנעות מחשיפה ישירה לשמש בשעות שבהן הקרינה עזה ביותר, בין עשר בבוקר לארבע אחר הצהריים; חבישת כובע; הגנה על העור במסנן קרינה וכו'.
כתמיד, יש להקפיד על תזונה מאוזנת ומלאה, הכוללת ירקות ופירות, חלבונים, פחמימות ושומנים בכמות נאותה. פרט לכך אין הנחיות תזונתיות מיוחדות לחולים המקבלים טיפול אימונותרפי.
באופן עקרוני, אין מניעה מביצוע פעילות גופנית מתונה במהלך הטיפול, אולם יש להביא בחשבון כי הטיפול גורם במקרים רבים למידה מסוימת של עייפות. יש להקפיד על מאמץ מתון המותאם למצב הגופני ועל שתייה מרובה.
הטיפול האימונותרפי אינו משפיע באופן ישיר על התפקוד המיני, למיטב הידיעה. עם זאת, בשל העייפות שיכולה להופיע במהלך הטיפול, יכולה להיגרם ירידה בחשק המיני או בתפקוד המיני.
האגודה למלחמה בסרטן מציעה שירות ייעוץ בנושאי דימוי גוף ומיניות לחולי סרטן ובני/ות זוגם, או לחולים ללא בני זוג, ללא תשלום וללא צורך בהפניה. ניתן לפנות למטפלת במיניות של האגודה למלחמה בסרטן בטל': 03-5721643 או בדוא"ל: miniut@cancer.org.il
יש להיזהר משהייה במחיצת אנשים החולים במחלה מידבקת, אך ניתן לשהות במחיצת אנשים שחוסנו בחיסונים פעילים, אלא אם כן ניתן טיפול כימי (כימותרפיה) במקביל לטיפול האימונותרפי.
יש להתייעץ עם הרופא המטפל בשאלה זו, שכן התשובה תלויה בשלב המחלה, סוג הטיפול הניתן ומצב המטופל.
על מנת להקל על חולי סרטן הנוסעים לחו"ל, יזמה האגודה למלחמה בסרטן פוליסה ייחודית המבטחת את חולי הסרטן אשר רוצים לצאת לחופשה במהלך הטיפולים ולאחריהם. יש למלא טופס רפואי המופיע באתר האגודה למלחמה בסרטן בנושא 'זכויות ושירותים לחולי סרטן'. לפרטים: 'טלמידע'® של האגודה למלחמה בסרטן: 1-800-599-995
אין מניעה משהייה במחיצתם.
המונח 'רפואה משלימה' (משולבת, אינטגרטיבית) מתייחס למגוון טיפולים, כגון דיקור סיני (אקופונקטורה), נטורופתיה, דמיון מודרך ועוד, הניתנים בנוסף על הטיפולים הרפואיים המקובלים נגד מחלת הסרטן. מחקרים מצביעים על כך שגישת הטיפול האינטגרטיבית יכולה לתרום לשיפור איכות החיים של מטופלים בתקופת ההתמודדות עם המחלה והטיפולים. אם ברצונך להיעזר בטיפולי רפואה משלימה, חשוב להתייעץ עם האונקולוג המטפל ועם רופא מומחה ברפואה משלימה, במטרה לבחון מהי דרך הטיפול הטובה ביותר עבורך, והאם שיטות רפואה משלימה יכולות לסייע בהשגת יעדי הטיפול.
לאגודה למלחמה בסרטן מידע נוסף על יחידות לאונקולוגיה אינטגרטיבית (משלימה) ברחבי הארץ, וכן חוברת 'רפואה משלימה וסרטן'. לקבלת החוברת ללא תשלום ניתן לפנות בשיחת חינם ל'טלמידע'® של האגודה בטל. 1-800-599-995 או באתר האינטרנט של האגודה למלחמה בסרטן.
באתר האגודה ניתן להיכנס ל'פורום רפואה משלימה ומשולבת' ולהתייעץ עם מומחה בתחום.
למידע על מערך התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן
התכנים המופיעים בחוברת זו נועדו לספק מידע בלבד ואינם בגדר עצה רפואית, חוות דעת מקצועית או תחליף להתייעצות עם מומחה בכל תחום. במקרה של בעיה רפואית כלשהי יש לפנות לרופא/ה.
* הכתוב מנוסח בלשון זכר, אך מתייחס לנשים ולגברים כאחד