מבוא
טיפולים במחלת הסרטן ונשירת שיער
כיצד להתמודד עם נשירת שיער בתקופת הטיפולים
פאות
כיסויי ראש אחרים
גאה בקרחת
ילדים, בני נוער ונשירת שיער
נשירת גבות, ריסים ושיער הפנים
הטיפול בעור
טיפוח השיער בתום תקופת הטיפולים
מערך המידע, הסיוע והתמיכה של האגודה למלחמה בסרטן
המידע המובא בהמשך עוסק בנשירת שיער ובשינויים בשיער בעקבות הטיפולים במחלת הסרטן . יש כאן מידע גם בנוגע להתמודדות הרגשית ועצות מעשיות, כגון כיצד להתמודד עם אובדן מוחלט של השיער, כיצד לבחור פאה, אילו כיסויי ראש אחרים קיימים (כובעים, צעיפים, מטפחות) ועוד.
האגודה למלחמה בסרטן מפעילה את מיזם "להיראות טוב - להרגיש טוב יותר", שבמסגרתו מוענקים לחולי סרטן ולמחלימים טיפולי קוסמטיקה ואיפור, הדרכה כיצד לטפל בשיער ובפנים והתאמת תספורת או פאה אנשי צוות מתחום הקוסמטיקה, האיפור ועיצוב השיער מטפלים בחולי הסרטן בהתנדבות בבתי חולים, במחלקות אונקולוגיות, במרכזי אשפוז יום אונקולוגי ובסניפי האגודה למלחמה בסרטן בקהילה
במסגרת מיזם "להיראות טוב - להרגיש טוב יותר" מושאלות פאות ללא תשלום לאנשים שחלו בסרטן וזקוקים להן . במטה האגודה למלחמה בסרטן בגבעתיים יש מרכז להתאמת פאות ובו פאות משיער טבעי, פאות מעורבות ופאות רפואיות, וכולן עוברות תהליך של ניקוי, חיטוי וסירוק מקצועיים . שירות השאלת הפאות הוא אישי: הפאה מותאמת לכל חולה וחולה לאחר שיחה פרטית. ניתן לפנות לשירות השאלת פאות של האגודה לפני תחילת הטיפול במחלת הסרטן או בזמן הטיפול, בהתאם להמלצת הרופא המטפל.
נשירת השיער או הידלדלותו הן תופעות העלולות לגרום לתחושות רגשיות שונות.
אנשים מסוימים חוששים מהשפעת המראה שלהם על הסביבה או חשים חוסר נוחות במפגשים חברתיים בשל התחושה שהמראה שלהם שונה. לעומת זאת יש אנשים שנשירת השיער אינה מטרידה אותם ממש.
בני משפחה וחברים הם, בדרך כלל, מקור תמיכה. שיתוף הסביבה הקרובה ובני המשפחה בהרגשה בעקבות אובדן השיער יסייע לך להתמודד עם המצב טוב יותר. נוסף על כך אפשר לשוחח על הנושא עם הצוות המטפל, עם העובדים הסוציאליים או עם האחיות, והם יוכלו להעניק לך מידע, לרבות פתרונות מעשיים, תמיכה וסיוע בכל הקשור להיבטים הרגשיים של נשירת השיער כמו כן קרוב לוודאי שבבית החולים יהיו אנשים המתמודדים עם נשירת השיער בעקבות הטיפולים, והם יוכלו לתרום לך מניסיונם האישי.
טיפולים במחלת הסרטן, כגון טיפול בתרופות כימיות וטיפולי קרינה, עלולים לגרום לנשירת שיער. כל חולה מתמודד אחרת בעקבות אובדן השיער. חולים מסוימים יסתגלו למצב, ואילו אחרים עלולים לחוות משבר בתקופה הזאת. כדאי לדעת שיש דרכים מגוונות להתמודד עם נשירת השיער, כגון חבישת פאה, כובעים, צעיפים או מטפחות.
הטיפול הכימי הוא טיפול תרופתי שמטרתו להרוס את התאים הסרטניים, אך בה בעת הוא עלול לפגוע גם בתאים הבריאים בגוף, לרבות בתאים של זקיקי השיער, ולגרום לנשירת שיער עם זאת תאים בריאים, בניגוד לתאים סרטניים, מחלימים במהירות, לכן אם נשר השיער בעקבות הטיפול הכימי, הוא יצמח מחדש לאחר סיום הטיפולים. לפני תחילת הטיפול ישוחח איתך הצוות הרפואי על האפשרות של נשירת השיער לצד תופעות לוואי נוספות הצפויות להתרחש בעקבות הטיפול.
לא כל טיפול כימי גורם לנשירת שיער לעיתים הנשירה מעטה, ובקושי מבחינים בה. עם זאת חלק מהחולים סובלים מהתקרחות זמנית, חלקית או מלאה . תרופות מסוימות שבהן משתמשים במסגרת הטיפול הכימי גורמות לנשירת שיער גם מאזורים אחרים בגוף, כגון גבות, ריסים, בית שחי, רגליים והאזור האינטימי (שיער הערווה). כמות השיער הנושר, אם ינשור, תלויה בתרופה או בשילוב התרופות המשמשות לטיפול, במינון התרופה ובאופן שבו מגיב גופו של המטופל לתרופה.
בדרך כלל הנשירה מתחילה כמה שבועות לאחר תחילת הטיפול הכימי, אך לעיתים היא עלולה להתחיל ימים אחדים לאחר תחילת הטיפול הנשירה ניכרת לאחר סירוק, הברשה או שטיפה של השיער או לאחר שנת הלילה, אז אפשר להבחין בשערות שנשרו על הכרית.
אצל חולים מסוימים השיער מידלדל, נעשה יבש ונשבר בקלות, אך אינו נושר, ואילו אצל חולים אחרים השיער ממשיך לנשור במשך שבועות אחדים עד להתקרחות מלאה לעיתים השיער נושר במהירות, בתוך יום או יומיים, והנשירה עלולה לגרום לבהלה כמו כן לעיתים ייתכנו כאב או רגישות בקרקפת בזמן נשירת השיער.
בשנים האחרונות התפתחה שיטה שמטרתה למנוע או למזער את נשירת השיער בעקבות קבלת טיפול כימי. שיטה זו עושה שימוש ב"כובע קרח" (קסדת קור, cold caps) שנועד לקירור הקרקפת. בתוך הכובע יש ג'ל קירור שמקרר ומכווץ את כלי הדם וכך מצמצם את החומרים הכימיים שחודרים לזקיקי השיער וגורמים לנשירה.
האם כובע קרח מתאים לכל מי שמקבל כימותרפיה?
השימוש בכובע מתאים רק לסוגי סרטן מסוימים ורק לסוגי כימותרפיה מסוימים, בעיקר טקסול וטקסוטר. ההחלטה על השימוש בו תלויה בגורמים נוספים, כגון גיל ומחלות נלוות. מומלץ להתייעץ עם הצוות הרפואי כדי לקבל מידע נוסף.
אילו סוגי כובע קרח קיימים?
האם קיימות תופעות לוואי לשימוש בכובע?
השימוש בכובע עלול לגרום לתופעות אלה:
האם השימוש בכובע קרח יעיל והאם הוא בטוח?
השימוש בכובע קרח מתאים רק למחלות סרטן מסוימות ולסוגים מסוימים של כימותרפיה, ואין עדות לכך שהשימוש בו יעיל לכל המטופלים. אולם עדויות מן השטח וממחקרים מצביעות על כך שהוא מפחית את נשירת השיער באחוז ניכר מהמטופלות ולעיתים אף מונע את הנשירה.
השימוש בכובע קרח נחשב בטוח. אין עדות מחקרית שהשימוש בו מגביר את הסיכון לגרורות בקרקפת.
צמיחת שיער לאחר טיפול כימי
השיער עשוי לצמוח שוב עוד בטרם הסתיים הטיפול הכימי. בתחילה יהיה השיער המתחדש דק מאוד, ובדרך כלל הוא צפוי להתמלא בתוך שלושה עד שישה חודשים ייתכן שהשיער החדש יהיה שונה מעט לעומת השיער בעבר, הוא ייעשה מקורזל או דק יותר, וייתכן שגם צבעו יהיה שונה מעט. לעיתים נדירות מאוד ייתכן שהוא לא יצמח שוב בעקבות טיפול כימי במינון גבוה.
בטיפול בקרינה משתמשים בקרני אנרגיה בעוצמה גבוהה. הקרניים הורסות את התאים הסרטניים תוך גרימת נזק מזערי, ככל האפשר, לתאים הבריאים סביבם. טיפול בקרינה, בניגוד לטיפול הכימי, גורם לנשירת שיער רק באזור המוקרן. לכן אם הטיפול בקרינה הוא באזור הראש, קרוב לוודאי שתנשור כמות שיער מסוימת מהקרקפת באזור שטופל בקרינה. אם הטיפול בקרינה נעשה במסגרת טיפול בסרטן השד, הכולל את אזור בית השחי, סביר להניח שינשור השיער באזור הזה.
צמיחת שיער לאחר טיפול בקרינה
סביר להניח שיצמח השיער שוב לאחר הטיפול בקרינה, אולם ייתכן שלא יהיה עבה כפי שהיה קודם לטיפול. פרק הזמן שעובר עד לצמיחתו של השיער מחדש תלוי בכמות הקרינה שניתנה ובמשך תקופת הטיפול. בממוצע עוברים כשישה חודשים עד שנה מסיום הטיפול ועד לצמיחתו המחודשת של השיער.
אצל מטופלים מסוימים אובדן השיער לאחר הטיפול בקרינה הוא לצמיתות, ואילו אצל מטופלים אחרים השיער צומח באופן לא אחיד (באזורים מסוימים יש שיער, ובאחרים קרחות). במקרים כאלה אפשר להמשיך לחבוש פאה או סוג אחר של כיסוי ראש או לבצע שזירת שיער. לפני קבלת הטיפול בקרינה ישוחח איתך הצוות הרפואי על האפשרות של נשירת השיער לצד תופעות לוואי נוספות הצפויות להתרחש בעקבות הטיפול.
טיפולים אחרים במחלת הסרטן, כגון טיפול הורמונלי או טיפול מכוונן (ממוקד מטרה, ביולוגי) עלולים להשפיע אף הם על השיער ולגרום לו להיות דק יותר, יבש או שביר. לפני קבלת הטיפול ישוחח איתך הצוות הרפואי או הסיעודי על תופעות הלוואי הצפויות להתרחש בעקבות הטיפול ועל ההשפעה שלו על השיער.
יש כמה דרכים להתמודד עם נשירת שיער אומנם הן לא יגרמו לתופעה להיעלם, אך הן עשויות לסייע לך בתקופה הזאת. בראש ובראשונה כדאי להתכונן לנשירת השיער. עם קבלת תוכנית הטיפול במחלת הסרטן מומלץ לפנות לצוות הרפואי או הסיעודי המטפל בך ולשאול אם הטיפול ישפיע על השיער ואם הוא צפוי לגרום לנשירה. אם התשובה חיובית, כדאי להתכונן מראש ולהסתפר תספורת קצרה יותר לפני תחילת הטיפול. תספורת קצרה יותר עשויה להפחית את כמות השיער שינשור.
אם השיער ארוך, ייתכן שיהיה לך קל יותר לספר אותו בשלבים ולהסתגל לאורכו החדש בהדרגה.חולים מסוימים מעדיפים לגלח את הראש לגמרי לפני תחילת הטיפולים ולא לחכות שהשיער ינשור עם הזמן. חולים אחרים אינם מעוניינים לקצץ את השיער, אלא מעדיפים להשתמש בכיסויי ראש שונים.
אם שוקלים להשתמש בפאה, מומלץ להתאים אותה לפני נשירת השיער.
אחת הדרכים להתמודד עם נשירת שיער היא חבישת פאה. כיום אפשר לבחור פאה ממגוון פאות נוחות בעלות מראה שיער טבעי ובשלל סגנונות, עיצובים וצבעים. פאות עשויות להיות משיער טבעי, משיער סינתטי או משילוב של שני הסוגים האלה.
לכל פאה הוראות מדויקות בנוגע לאופן הטיפול בה, ויש למלא אותן בקפידה. גברים עשויים להתקשות במציאת פאה הולמת או תוספות שיער מתאימות מאחר שמגוון הפאות המיועדות לגברים מוגבל. אפשר להיעזר בסוגים אחרים של כיסויי ראש, כגון כובעים או בנדנות, או לוותר על כיסוי הראש.
פאות משיער טבעי
אומנם לפאות כאלה מראה טבעי ביותר, והן מחזיקות מעמד זמן רב יותר לעומת פאות סינתטיות, אך מחירן גבוה. נוסף על כך פאה טבעית מצריכה טיפול מיוחד ויקר, הכולל ניקוי יבש באופן קבוע, סידור וייבוש במייבש שיער בידי ספר מקצועי. אפשר להתאים פאה טבעית גם כדי להאריך את השיער הקיים או כתוספת לשיער הקיים.
פאות סינתטיות
הפאות האלה עשויות שיער סינתטי אקרילי. הן זולות וקלות יותר לטיפול. טווח מחירן הוא בין מאות שקלים לאלפי שקלים. השיער מוטבע בפאה בחום, ולאחר שטיפה ידנית בשמפו וייבוש במשך הלילה אפשר לחבוש את הפאה שוב למוחרת היום את הפאות הסינתטיות אפשר לסרק בעדינות, ובדרך כלל הן מחזיקות מעמד שישה עד תשעה חודשים במידת הצורך אפשר להשתמש בספריי לשיער, אך שימוש רב מדי עלול לשוות לשיער מראה חסר ברק וטבעי פחות.
התאמת הפאה עשויה להכביד מבחינה רגשית שכן היא מחייבת התמודדות עם המציאות הקשה של נשירת השיער. מומחי פאות מנוסים מבינים ללב החולים, והם יעשו כל שביכולתם כדי לגרום לך להרגיש בנוח בזמן מדידת הפאה והתאמתה. אפשר להגיע בליווי בן משפחה או חבר כדי שיעזרו לך להחליט ולבחור. מובן שאין לחץ זמן או הכרח לבחור פאה מייד, לכן אפשר להשהות את ההחלטה ולבחור רק כשמרגישים מוכנים. כמו כן אפשר להתייעץ עם מעצב שיער שסומכים עליו.
אנשים מסוימים מעדיפים לבחור פאה בטרם נשר שיערם כי ברצונם לבחור את העיצוב ואת הצבע מראש ולהיות ערוכים לנשירת השיער מבעוד מועד. ההיערכות המוקדמת נותנת הזדמנות להתרגל לפאה ולוודא שהיא מתאימה גם לאחר נשירת השיער. יש פאות שמתאימות את עצמן לגודל הראש, ולפיכך אם השיער נושר והפאה מחליקה, אפשר לרכוש רפידות דביקות כדי להצמיד אותה למקומה. רפידות מסוימות הן היפואלרגניות ועשויות להועיל גם אם העור נעשה רגיש בעקבות טיפול בקרינה או טיפול כימי.
בחירת פאה היא אישית: יש הבוחרים לעצב את שיערם באופן שונה או בגוון שונה ממה שהיה, אך רוב האנשים רוצים לשמר את מראה השיער הטבעי שהיה להם לפני הטיפולים במחלת הסרטן.
כדי לשמור על המראה הטבעי אפשר להיעזר בעצות האלה:
קופות החולים משתתפות במימון חלקי של רכישת פאה בהתאם לסוג הביטוח.
תעריף הגג ושיעור ההחזר משתנים מקופה לקופה, לכן מומלץ לבדוק את תנאי הזכאות בתוכניות הביטוחים המשלימים של קופות החולים. כמו כן חשוב לשמור כל קבלה וכל אישור רפואי מהמכון האונקולוגי שבו ניתן הטיפול מכיוון שיש להמציאם לטובת קבלת ההחזר תמורת רכישת הפאה.
שמירה על הפאה במקומה
אחד החששות השכיחים ביותר אצל חובשי פאות הוא החשש שמא תזוז הפאה ממקומה. אומנם פאה המותאמת היטב להיקף הראש אינה אמורה לזוז, אבל יש כמה דרכים להבטיח את הישארותה במקום. אפשר להיעזר בדבק דו-צדדי למשל. אצל מומחי פאות אפשר למצוא דבק היפואלרגני, שהשימוש בו אינו מגרה את עור הקרקפת. הדבק מוצמד לצידה הפנימי של הפאה ומעניק תחושת ביטחון ונוחות. אם עורך רגיש מאוד בעקבות טיפולים כימיים, יש להתייעץ עם האחות או עם הרופא המטפל ולברר באיזה סוג של דבק פאה כדאי להשתמש. ככלל רצוי להשתמש במדבקות ולא בדבק קבוע כדי לחבוש את הפאה. גם מומחה הפאות ישוחח איתך על האפשרויות המתאימות לך לשמור על הפאה במקומה.
כך או אחרת הדרך הפשוטה ביותר לבחון אם הפאה מונחת במקומה היא לרכון קדימה ולנענע את הראש מצד לצד. דרך אחרת לוודא שהפאה תישאר במקומה היא ללבוש בגדים נוחים ורפויים, כגון חולצת כפתורים, שאותם אפשר לפשוט בקלות בלי לגעת בשיער הראש. מוטב שלא ללבוש בגדים צמודים ללא כפתורים כי הם עלולים למשוך את הפאה.
הגנה על הקרקפת
הבטנה הפנימית של הפאה עלולה לגרות את עור הקרקפת. כדי לחצוץ בין הפאה ובין הקרקפת אפשר לשים רדיד כותנה או כיפה מתחת לפאה. אפשר להשיג אותם, בדרך כלל, אצל ספקי הפאות. המוצרים האלה עלולים לגרום לפאה להחליק, לכן ייתכן שיהיה צורך בניסוי וטעייה כדי למצוא את המוצר המתאים ביותר.
בטיחות
אין לחשוף פאות לחום או לאש (להבה, כגון נר או כיריים של גז, חום גבוה במייבש שיער ואף חום המשתחרר מפתיחת דלת של תנור אפייה). החום גורם לקרזול פאה טבעית וממס פאה סינתטית.
כובעים הם כיסויי ראש אופנתיים אהובים, יפים ושימושיים. הם שומרים על חום הראש בחורף ומגינים עליו מפני קרני השמש בקיץ. יש מבחר רב של כובעים, ואפשר להשיגם ברשתות הלבשה, בחנויות בגדים ואביזרי אופנה ובחנויות המתמחות בייצור ובשיווק כובעים.
מומלץ למדוד מגוון כובעים ולהתנסות בסגנונות ובצבעים שונים קרוב לוודאי שיימצא לפחות כובע אחד שיתאים לך.
כיסוי ראש אחר הוא צעיפים ומטפחות ראש, בנדנות או טורבנים. אביזרי האופנה האלה מגוונים בדוגמאות, בצבעים ובבדים, הם קלי משקל ונוחים ללבישה ולחבישה (דוגמאות והנחיות כיצד לקשור צעיפים אפשר למצוא באינטרנט וברשתות החברתיות). הבדים הטובים והמומלצים ביותר הם כותנה, צמר דק או תערובת של השניים. צעיפים העשויים סאטן נוטים להחליק מהראש בקלות יתרה, לכן מומלץ להימנע מהם.
אם יש פוני, אפשר להשיג סרט מיוחד אצל ספקי הפאות - לסרט מחובר פוני. מומחי פאות אחדים מכינים סרטים שאליהם מחוברות גם צמות, ואפשר להשיג גם כובעים, מטפחות ראש, צעיפים או טורבנים שאליהם מחוברות קווצות שיער. גם לבנדנות וקשתות אפשר להוסיף פוני, משיער טבעי או סינתטי, לפי בחירה.
מטופלים רבים מעדיפים להיעזר בכיסויי ראש שונים ובפתרונות אחרים להתמודדות עם נשירת שיער או עם שיער דליל בעקבות הטיפולים במחלת הסרטן. עם זאת יש חולים המעדיפים שלא לכסות את הראש כלל. כל אדם נוטה להתמודד עם התופעה אחרת. ההשפעות הפסיכולוגיות של אובדןשיער משתנות מאדם לאדם, והן תלויות באישיותו ובמצבו החברתי.
בשנים האחרונות נעשתה הקרחת אופנתית, ואנשי ציבור ומפורסמים רבים נמנעים מלהסתיר את נשירת שיערם יש אנשים הרואים בהתקרחות תופעה טבעית בלתי נמנעת, והם מקבלים אותה ואינם מסתירים אותה.
יש ילדים המקבלים את נשירת השיער בטבעיות, ואינם מודאגים כלל בשל אובדן שיערם. ילדים מסוימים אפילו גאים בקרחת כי היא סמל להתמודדותם עם מחלת הסרטן. עם זאת אם הם מעוניינים לכסות את ראשם, יש מגוון כובעים, צעיפים, מטפחות ראש ובנדנות המתאימים לילדים ולבני נוער. פאות נפוצות פחות בקרב ילדים מאחר שהיקף הראש שלהם משתנה.
צעירים ובני נוער הם בגיל שבו יש השפעה רבה לכל שינוי חיצוני, לכן ייתכן שיתקשו להתמודד עם התופעה. חשוב לדעת שהתופעה היא זמנית ותחלוף בהדרגה עם סיום הטיפולים, ובכל אופן יש מגוון אפשרויות אופנתיות, כאמור, להסוות את נשירת השיער.
לא רק שיער הראש נושר בזמן הטיפולים, אלא גם הגבות והריסים, ונשירתם עלולה לגרום לשינוי משמעותי במראה החיצוני. עם זאת אפשר לצייר גבות חדשות בעיפרון מיוחד או להצמיד גבות מלאכותיות וריסים מלאכותיים.
אם הגבות נעשות דקות יותר או נעלמות, אפשר לצייר אותן בעיפרון איפור מיוחד לגבות שצבעו תואם את הצבע הטבעי של השיער. אפשר לרכוש עפרונות לגבות בבתי מרקחת, בפרפומריות וברשתות הפארם. כדי ליצור גבות בעלות מראה טבעי ככל האפשר מומלץ לעקוב אחר קו הקימור הטבעי של הגבה ולצייר קווים אלכסוניים, קצרים וצפופים כשיער גבות טבעי. כדאי לצייר את הקצה הפנימי של הגבה, הקרוב לאף, עבה יותר מהקצה החיצוני שלה.
אם לא רוצים לצייר גבות בעיפרון, אפשר להדביק גבות מלאכותיות בעזרת דבק מיוחד (נמכר עם הגבות) או לצייר גבות באיפור קבוע (בדומה לכתובות קעקע). מומלץ לעשות זאת במכוני קוסמטיקה מורשים בידיהם של אנשי מקצוע שהוכשרו לכך ובאישור הרופא המטפל.
אם הריסים נשרו או הידלדלו בזמן הטיפולים, אפשר להשתמש בריסים מלאכותיים. אפשר לרכוש אותם (ואת הדבק להדבקתם) בבתי מרקחת, בחנויות תמרוקים או ברשתות הפארם (דיילות היופי יסבירו כיצד להדביק אותם). כמו כן אפשר לעשות זאת במכוני הקוסמטיקה המורשים.
רבים מתקשים להתמודד עם אובדן השפם או הזקן כי הם היו עבורם חלק בלתי נפרד מזהותם ומהמראה הייחודי שלהם. בחנויות אחדות לתכשירי איפור ובחנויות המתמחות בציוד ובתלבושות להצגות תיאטרון מוכרים שפמים וזקנים מלאכותיים. כמו כן אפשר לייצר שפם וזקן בהזמנה מיוחדת, אך הדבר עשוי להיות כרוך בהוצאה כספית ניכרת.
חשוב מאוד לדאוג לעור באזורים שמהם נשר שיער (עור הקרקפת והעור בשאר חלקי הגוף), שכן העור חשוף ורגיש יותר לאחר הנשירה. כדאי לאמץ את ההמלצות האלה:
הטיפולים הסתיימו, והשיער מתחיל לצמוח מחדש השיער החדש יהיה דק מאוד, אך יתעבה בהדרגה. עד שהשיער יתעבה ויתארך, הינה כמה המלצות ועצות כיצד לטפל בשיער, בקרקפת ובעור לאחר שהסתיימו הטיפולים במחלת הסרטן (חשוב לקבל אישור רפואי לפני יישום ההמלצות שלהלן).
כאשר השיער מתחיל לצמוח מחדש, הקרקפת עשויה להתכסות קשקשים בגלל יובש. אם השיער קצר מאוד, אפשר לחפוף אותו בקרם על בסיס מים במקום בסבון ולהעניק לחות לעור הקרקפת. קרמים כאלה מוכרים בבתי המרקחת וברשתות הפארם בלא מרשם רופא. יש הממליצים לגלח את השיער החדש (לרוב הוא דק יותר) באופן חד-פעמי כדי לחזק את שורשי השיער ולעבות אותו.
מומלץ להימנע מחפיפת השיער בשמפו כימי (שאינו על בסיס טבעי) כי הוא עלול לגרות את עור הקרקפת. לאחר שהשיער גדל, אפשר לחפוף אותו בשמפו עדין שאינו מכיל כימיקלים, העלולים לייבש אותו ואת עור הקרקפת.
לאחר שהשיער גדל, ועור הקרקפת הבריא, והם חזקים דיים, אפשר להחליק את השיער, לצבוע אותו או להדגיש בו גוונים. אין להשתמש בצבע שיער כימי או בחומרים כימיים המיועדים להחלקה במצבים האלה:
מומלץ להתייעץ עם מעצב השיער בנוגע לשימוש במוצרים על בסיס טבעי, כגון חינה, לפני שצובעים את השיער, ובכל אופן עדיף לנסות את הצבע באזור קטן וחבוי של השיער כדי לוודא שלא נגרם לו נזק. אומנם חינה היא חומר בטוח המחזק ומרכך את השיער, אך צבעה עלול להיות חזק יותר מהגוון שהיה מתקבל בתקופה שלפני הטיפולים במחלת הסרטן.
שזירת שיער, הנקראת גם שילוב שיער, היא דרך להוסיף שיער טבעי או סינתטי לקרקפת. תוספות השיער נשזרות באזור השורש הקיים, והן מתארכות עם השיער בטבעיות. עדיף להימנע משזירת שיער כמה חודשים לאחר הטיפולים הכימיים וגם בתקופה שבה נוטלים תרופות העלולות להחליש את השיער, כגון בתקופה של טיפול הורמונלי או טיפול ביולוגי. שזירת שיער אינה מתאימה לאנשים ששיערם דליל וחלש מאחר שהיא מעמיסה על הקרקפת ועל השיער הקיים ועלולה לגרום לנשירה. יש להימנע משזירת שיער בחלק העליון של הראש בשנה הראשונה שלאחר סיום הטיפולים.
השיער של אנשים מסוימים שטופלו בקרינה באזור הראש, לא יצמח באופן אחיד ויהיה מוגבל לאזורים מסוימים, כלומר באזורים אחרים ייווצרו קרחות. במקרה כזה אפשר להיעזר במומחה לשזירת שיער. הוא יצמיד לשיער הקיים רשת דקה של תוספות שיער, והן יכסו את האזורים הקירחים. תוספת השיער תישטף, תיצבע בצבע השיער הקיים ותעוצב. התהליך הזה נמשך שעה עד חמש שעות. לאחר שתוצב הרשת במקומה, צריך להדק אותה כל 8-6 שבועות בתהליך שנמשך כשעה עד שעה וחצי בכל פעם.
תוספות שיער מיועדות לעבות שיער דק או מדובלל, ואפשר להצמיד אותן לשיער הטבעי, גם אם הוא קצר מאוד. עם זאת השימוש בתוספות שיער אינו מתאים לשיער חלש או דליל, העלול להישבר, ואינו מומלץ למי שזה עתה סיים טיפולים כימיים או טיפולים בקרינה. לפיכך יש להמתין כמה חודשים לאחר סיום הטיפולים.
חלופה אחרת לתוספות שיער ולשזירת שיער היא תכשירים המסייעים בעיבוי מראה שיער דליל ובטשטוש קרחות מקומיות ומשפרים את המראה הכללי של השיער. מומלץ להתייעץ גם עם מעצב השיער במספרה.
למידע על מערך התמיכה של האגודה למלחמה בסרטן