לתרומה
חפש
מניעה וגורמי סיכון
גורמי סיכון סביבתיים

הקשר בין דיאודורנטים וסרטן השד

עוד בנושא
מניעה וגורמי סיכון
המאבק בעישון
חכם בשמש
קרינה אלקטרומגנטית
תזונה ומשקל תקין
פעילות גופנית
כללים לחיים בריאים
אלכוהול וסרטן
גנטיקה וסרטן
גורמי סיכון סביבתיים
סרטן וסביבה - (חלק א') מידע כללי
סרטן וסביבה - (חלק ב') גורמים להתפתחות סרטן המושפעים מאורח החיים
ועדת המסרטנים הסביבתיים באגודה למלחמה בסרטן
רשימות וסיווג של חומרים מסרטנים
אסבסט והסיכון לסרטן
מזהמים סביבתיים אפשריים
חימום ביתי מבעירת עצים בקמין
אקרילאמיד (הכנת מזון בטמפרטורה גבוהה)
הקשר בין דיאודורנטים וסרטן השד
קרינה מטלפונים סלולריים
הסרת שיער לצמיתות
צבעי שיער והסיכון לסרטן
החלקת שיער
האם תאורה מלאכותית (סביבתית) מהווה גורם סיכון לסרטן ?
קרינה מכלי רכב היברידיים וחשמליים
מנורות לייבוש לק ג'ל בציפורניים
משרד הבריאות - מידע בנושא מזהמים סביבתיים והשפעתם על הבריאות
מניעה ואבחון מוקדם של סרטן השד
מניעת סרטן המעי הגס
מניעת סרטן צוואר הרחם
המלצות המועצה הלאומית לאונקולוגיה למניעת סרטן
הרצאות בנושאי מניעת סרטן

בסקירה של מחקרים עדכניים לא נמצאו ראיות כי שימוש בדאודורנטים או בתכשירים מונעי הזעה (אנטי־פרספירנטים) גורם להתפתחות סרטן השד.


בעיתונות, באינטרנט ובדואר האלקטרוני מופץ מידע המזהיר כי שימוש בתכשירים מונעי הזעה או בדאודורנטים גורם לסרטן השד. הפרסומים טוענים כי מוצרים אלו מכילים חומרים מזיקים שנספגים בעור בזמן השימוש, או עלולים לחדור לגוף באמצעות חתכים שנגרמים עקב הגילוח.

כמו כן מושמעות טענות, ולפיהן חומרים שונים בדאודורנטים ובתכשירים מונעי הזעה, כגון אלומיניום ופרבנים (Parabens), עלולים להגביר את הסיכון לסרטן השד עקב השימוש התדיר על העור באזור בית השחי.


ככל הידוע למומחים המייעצים לאגודה למלחמה בסרטן ולמומחי סרטן ברחבי העולם, לא הוכח הקשר בין שימוש בדאודורנטים או בתכשירים מונעי הזעה ובין התפתחות סרטן השד. כמו כן למכון הלאומי לסרטן בארצות הברית (NCI) אין מידע חד־משמעי כלשהו התומך בקיומו של קשר בין השימוש בדאודורנטים או בתכשירים מונעי הזעה ובין התפתחות סרטן השד. גם במנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) אין כל מידע או נתונים מחקריים אשר תומכים בסברה כי מרכיבים בדאודורנטים או בתכשירים מונעי הזעה גורמים לסרטן.


לפי סקירה של מחקרים בנושא שפורסמה בשנת 2013, לא נמצאו ראיות ולפיהן שימוש בדאודורנטים עלול להגביר את הסיכון להתפתחות סרטן השד. עם זאת החוקרים ציינו כי נדרשים מחקרים נוספים בתחום. כמו כן לפי סקירה של מחקרים בנושא שפורסמה בשנת 2014, אין ראיות שהאלומיניום שבדאודורנט עלול להגביר את הסיכון להתפתחות סרטן השד.


אלומיניום ופרבנים

ככל הידוע היום ממחקרים, דאודורנטים, כמו כל מוצר אחר המכיל אלומיניום, אינם מגבירים את הסיכון לסרטן השד. העדפת מוצרים אשר אינם מכילים אלומיניום היא בחירה של כל צרכן וצרכן, ואינה נתמכת בשיקול בריאותי בעל הוכחה ממשית.


לפי מחקר שפורסם בשנת 2004, שימוש בפרבנים, המשמשים חומר משמר בתעשיית הקוסמטיקה, עורר חששות, בייחוד לאחר שנמצאו פרבנים ברקמת הגידול אצל נשים חולות בסרטן השד. עם זאת מחקר זה לא הצליח להראות כי פרבנים הם הגורמים להתפתחות גידולים סרטניים, הוא לא הצליח לקבוע מהו המקור של הפרבנים, והוא לא הצליח להוכיח כי הימצאותם ברקמת השד נובעת משימוש בדאודורנטים או בתכשירים מונעי הזעה.


מחקרים נוספים נדרשים כדי לקבוע אם שימוש בדאודורנטים או בתכשירים מונעי הזעה גורם להצטברות של פרבנים או אלומיניום ברקמת השד, ואם חומרים אלו עלולים לגרום לשינויים גנטיים ולהתפתחות סרטן השד.


לסיכום, לא קיימות המלצות כלשהן, בישראל או בעולם, בדבר הימנעות משימוש במוצרים המכילים אלומיניום ופרבנים.


נשים המטופלות בטיפול קרינה לשד

נשים המקבלות טיפול בקרינה לשד עקב מחלת סרטן השד, מומלץ להן שלא להשתמש בדאודורנטים, בקרמים ובסבונים מבושמים או בבשמים באזור הטיפול. שימוש בתכשירים אלו עלול לגרום לתגובה על פני העור בזמן הטיפול ולכאב באזור. אם הקרינה אינה באזור בית השחי, ואם מתאמים עם הצוות המטפל, ניתן להשתמש בדאודורנט מיוחד (מומלץ בצורת רול־און, "גולה") שאינו מכיל אלומיניום ואלכוהול.





יולי 2022